oświetlenie szpital

Ryż preparowany puszczykowo

Ryż preparowany

Od najmłodszych lat towarzyszy nam ryż preparowany. Inna jego nazwa to ryż dmuchany lub parboiled i tworzy się w procesie poddania białego ryżu działaniu pary wodnej w otoczeniu o nadzwyczaj wysokiej temperaturze. Jeszcze dużo lat temu była to szalenie modna przekąska zwłaszcza zważywszy na swoją niską cenę. Obecnie z kolei częściej możemy zastać ryż preparowany w formie wafli ryżowych, które są cudownym zamiennikiem pieczywa. 
Zarówno szkraby jak i dorośli lubią spożywać ryż preparowany głównie na imprezach domowych bądź przy okazji seansów filmowych. Czy jest coś, co wciąga bardziej od pojadania dobrego i nietuczącego ryżu preparowanego? 
W 2012 roku świat obiegła wiadomość, że naukowcy ulepszyli w dużym stopniu proces preparowania ziaren ryżu, dzięki czemu udało się zyskać o wiele bardziej odżywczą jego formę. Nowa forma ryżu preparowanego jest trzy razy bardziej sowita w białko a także zawiera o wiele więcej wyśmienitych dla organizmu związków. Według zreferowanych badań nowy ryż preparowany mieści około trzy razy więcej białka i aż osiem razy więcej zdrowego błonnika. Oprócz tego w jego składzie odnajdziemy też wapno, żelazo, cynk i inne mikroelementy, których brakuje w zwykłym ryżu. Taki nowo wyszukany ryż preparowany stał się kapitalnym bonusem do płatków śniadaniowych, zdrowych przekąsek a także batoników. Dzięki swoim zdrowym właściwościom ryż ten mógłby być także wspaniałą przekąską wyprzedawaną w sklepikach szkolnych. Jego atuty smakowe w dalszym ciągu pozostają bez zmian, natomiast o wielo lepiej wpływa na organizm młodych ludzi.
Od wielu lat w naszej kuchni możemy spotkać potrawy, w których wykorzystany jest ryż preparowany. Jedną z zazwyczaj napotykanych są słodkie przekąski w formie tzw. szyszek. Ten przyjemny smakołyk ma swoich wielbicieli na całym świecie, a produkowany jest w większości wypadków w okresie przedświątecznym. Jako że z wyglądu przypomina szyszkę ma dwojakie wykorzystanie- jest smaczną i odżywczą przekąską, a jeżeli przymocujemy do niej drobny zaczep, możemy bez trudu upiększyć w takie szyszki naszą choinkę.
By samemu przyrządzić szyszki z ryżu preparowanego potrzebujemy oprócz samego ryżu jeszcze masło i masę krówkową albo kajmak. Samo upichcenie jest dziecinnie łatwe i bez wątpienia poradzi z nim sobie nawet laik. Kiedy w rondelku rozpuścimy już masło, dodajemy masę krówkową albo kajmak, a później podgrzewamy na małym ogniu wolno mieszając. Po pozyskaniu jednostajnej konsystencji wsypujemy ryż preparowany i w dalszym ciągu wolno mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Zestawiamy z kuchenki i gdy masa lekko się ostudzi formujemy szyszki. Ta łatwa w przygotowaniu przekąska ubogaci każde spotkanie z przyjaciółmi.
przyczepka samochodowa